|
2015-05-29 22:41:29, péntek
|
|
|
Grillre fel! - 1. rész: A grillezés aranyszabályai
Nyári estéken a kertvárosokban a piruló kolbász illata tölt be mindent. Ha csak arasznyi balkonod van és hordozható grillsütőd, akkor is nekifoghatsz.
A grillsütők
A faszenes grillsütők közül rozsdamentes anyagút és könnyen tisztíthatót válassz! Számíts kell arra, hogy a szénből az alágyújtástól számítva csak kb. 20 perc múlva lesz megfelelő parázs a sütéshez.
Kitűnő alternatíva az elektromos grill, amely igen rövid időn belül felforrósodik, valamint kis helyet foglal, és erkélyen vagy étkezőasztalon is használható.
A gázgrill szintén egyetlen gombnyomással begyújtható, és a hőmérséklet beállítása után azonnal ráteheted a sütésre szánt finomságokat.
Apró trükkök a grillezéshez
A fanyársakat sütés előtt kb. 1/2 órával érdemes vízbe áztatni, majd olajjal megkenni - így nem ragad rájuk a megsült étel.
Halat fém halgrillező rácsban a legegyszerűbb sütni, mivel könnyebben forgatható, és kívül is szép piros lesz, de alufóliába tekerve szintén remek.
A húsfélék, a halak mellett a grillezett zöldségek és gyümölcsök is igen finomak.
Sütés előtt a zöldségeket is kend be kevés olajjal, így ízük intenzívebb lesz, és nem ragadnak a rácshoz.
A forgatást hosszú nyelű villával, illetve fogóval végezd! Szükség van továbbá fogókesztyűre és (lehetőleg szilikonból készült) ecsetre a páclével vagy zöldfűszeres olajjal való kenegetéshez.
Legjobb a parazsat legyezővel vagy fújtatóval szítani, mert a vegyszerek veszélyesek lehetnek, és káros anyagokat bocsátanak ki.
A parázsra dobott borókaág vagy másféle, aromás fűszernövény hatására az étel még finomabb lesz.
A nyársakra húzott hús- és zöldségdarabokat lehetőleg egyforma méretűre vágd!
Ahogy a nyársakat, úgy a haldarabokat is oldalanként kb. 5 percig süsd! A karikákra vágott zöldségeket (pl. cukkinit, padlizsánt) vagy a gombafejeket először olajjal kend át, majd szórd meg fűszersóval! Utána forró grillen süsd 3-5 percig.
Hasznos tippek a pácoláshoz
Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatod a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.
A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tárold, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
Minél nagyobb adag húst pácolsz, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.
Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni,sütés közben meglocsolhatod vele a húst. Vagy a pácból ecsettel vagy rozmaringággal sütés közben is kenhetsz a húsra.
A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és friss zöldségek hozzák ki legjobban.
A baromfi-, sertés- vagy marhahús a pác miatt lesz porhanyós, ezért több napig érlelhető olajos, mustáros, fűszeres lében. Minél tovább érleled, annál finomabb lesz.
A száraz pácot lehetőleg frissen őrölt, illetve aprított fűszerekből (pl. bors, chili, boróka, fokhagyma) és zöld fűszerekből (pl. kakukkfű, rozmaring, borsikafű) állítsd össze! Sütés előtt dörzsöld be vele a hússzeleteket - ideális vastagságuk kb. 2 cm, így oldalanként 8-10 perc alatt biztosan átsülnek.
Extra: Háromféle grillpác
A megszokottól eltérő, ám különlegesen finom marinádok 1-1 kg húshoz elegendőek. A pácolási idő legalább 30 perc.
Gyömbéres-mézes: Összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Vékonyan felszeletelünk 1 darabka gyömbért, felaprítunk 1 ág indiai citromfüvet és felkarikázunk 1 piros chilipaprikát, majd mindet a páchoz adjuk. Csirke- és pulykahúshoz remek.
Pirospaprikás: Összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk pirospaprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy a fűszerek leülepedjenek. Ezután a leöntött olajat összekeverjük 2 apróra vágott újhagymával meg 1 piros színű paprikával, és 1 tk fehér borssal ízesítjük. Sertésbordához a legfinomabb.
Citromos-zöldfűszeres: Vékonyan felszeletelünk 2 duci gerezd fokhagymát. Lecsipkedjük a leveleket 3-3 ág kakukkfűről és rozmaringról, majd a fűszereket összekeverjük 1/2 citrom levével, 3 ek fehérborral és 2 dl olívaolajjal. Bárányhúshoz, valamint szárnyasokhoz illik.
MME
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: napraforgóolajat, zöldségdarabokat, paradicsompürét, pirospaprikával, meglocsolhatod, felszeletelünk, túlszaporodása, aranyszabályai, sertésbordához, összedolgozunk, rozmaringággal, kertvárosokban, étkezőasztalon, gombnyomással, fogókesztyűre, leülepedjenek, hússzeleteket, összekeverjük, alágyújtástól, szezámolajjal, felforrósodik, legegyszerűbb, felkarikázunk, chilipaprikát, szárnyasokhoz, összekeverünk, pirospaprikás, haldarabokat, rozmaringról, grillezéshez, kenegetéshez, fűszernövény, pulykahúshoz, zöldfűszeres, finomságokat, olívaolajjal, grillezés aranyszabályai, piruló kolbász, faszenes grillsütők, alágyújtástól számítva, elektromos grill, gázgrill szintén, hőmérséklet beállítása, sütésre szánt, fanyársakat sütés, megsült étel, legegyszerűbb sütni, halak mellett, grillezett zöldségek, forgatást hosszú, páclével vagy, parazsat legyezővel,
|
|
|
|
grillezés aranyszabályai, piruló kolbász, faszenes grillsütők, alágyújtástól számítva, elektromos grill, gázgrill szintén, hőmérséklet beállítása, sütésre szánt, fanyársakat sütés, megsült étel, legegyszerűbb sütni, halak mellett, grillezett zöldségek, forgatást hosszú, páclével vagy, parazsat legyezővel, vegyszerek veszélyesek, parázsra dobott, nyársakra húzott, karikákra vágott, gombafejeket először, legtöbbször valamilyen, többórás pácolás, egyik legkönnyebb, tenger gyümölcseit, legjobb eredmény, páccal teli, teljes csirkét, páclében tartani, pácból ecsettel, kész sültekhez, pácolt húsok, száraz pácot, megszokottól eltérő, páchoz adjuk, fűszerek leülepedjenek, leöntött olajat, fűszereket összekeverjük, napraforgóolajat, zöldségdarabokat, paradicsompürét, pirospaprikával, meglocsolhatod, felszeletelünk, túlszaporodása, aranyszabályai, sertésbordához, összedolgozunk, rozmaringággal, kertvárosokban, étkezőasztalon, gombnyomással, fogókesztyűre, leülepedjenek, hússzeleteket, összekeverjük, alágyújtástól, szezámolajjal, felforrósodik, legegyszerűbb, felkarikázunk, chilipaprikát, szárnyasokhoz, összekeverünk, pirospaprikás, haldarabokat, rozmaringról, grillezéshez, kenegetéshez, fűszernövény, pulykahúshoz, zöldfűszeres, finomságokat, olívaolajjal, megszokottól, különlegesen, tartalmaznak, lecsipkedjük, gombafejeket, rozsdamentes, nekifoghatsz, bárányhúshoz, tisztíthatót, zöldségeket, szilikonból, fűszerekből, újhagymával, hőmérséklet, halgrillező, oldalanként, legkönnyebb, légmentesen, begyújtható, használható, mindmegette, kakukkfűről, folyamatnak, intenzívebb, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3214
- e Hét: 18086
- e Hónap: 31991
- e Év: 161698
|
|
|