Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Grillre fel! - 1. rész: A grillezés aranyszabályai
  2015-05-29 22:41:29, péntek
 
  Grillre fel! - 1. rész: A grillezés aranyszabályai

Nyári estéken a kertvárosokban a piruló kolbász illata tölt be mindent. Ha csak arasznyi balkonod van és hordozható grillsütőd, akkor is nekifoghatsz.

A grillsütők

A faszenes grillsütők közül rozsdamentes anyagút és könnyen tisztíthatót válassz! Számíts kell arra, hogy a szénből az alágyújtástól számítva csak kb. 20 perc múlva lesz megfelelő parázs a sütéshez.

Kitűnő alternatíva az elektromos grill, amely igen rövid időn belül felforrósodik, valamint kis helyet foglal, és erkélyen vagy étkezőasztalon is használható.

A gázgrill szintén egyetlen gombnyomással begyújtható, és a hőmérséklet beállítása után azonnal ráteheted a sütésre szánt finomságokat.






Apró trükkök a grillezéshez

A fanyársakat sütés előtt kb. 1/2 órával érdemes vízbe áztatni, majd olajjal megkenni - így nem ragad rájuk a megsült étel.

Halat fém halgrillező rácsban a legegyszerűbb sütni, mivel könnyebben forgatható, és kívül is szép piros lesz, de alufóliába tekerve szintén remek.

A húsfélék, a halak mellett a grillezett zöldségek és gyümölcsök is igen finomak.

Sütés előtt a zöldségeket is kend be kevés olajjal, így ízük intenzívebb lesz, és nem ragadnak a rácshoz.

A forgatást hosszú nyelű villával, illetve fogóval végezd! Szükség van továbbá fogókesztyűre és (lehetőleg szilikonból készült) ecsetre a páclével vagy zöldfűszeres olajjal való kenegetéshez.

Legjobb a parazsat legyezővel vagy fújtatóval szítani, mert a vegyszerek veszélyesek lehetnek, és káros anyagokat bocsátanak ki.

A parázsra dobott borókaág vagy másféle, aromás fűszernövény hatására az étel még finomabb lesz.

A nyársakra húzott hús- és zöldségdarabokat lehetőleg egyforma méretűre vágd!

Ahogy a nyársakat, úgy a haldarabokat is oldalanként kb. 5 percig süsd! A karikákra vágott zöldségeket (pl. cukkinit, padlizsánt) vagy a gombafejeket először olajjal kend át, majd szórd meg fűszersóval! Utána forró grillen süsd 3-5 percig.
Hasznos tippek a pácoláshoz

Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.

Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatod a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.

A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.

A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tárold, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.

Minél nagyobb adag húst pácolsz, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.

Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni,sütés közben meglocsolhatod vele a húst. Vagy a pácból ecsettel vagy rozmaringággal sütés közben is kenhetsz a húsra.

A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és friss zöldségek hozzák ki legjobban.

A baromfi-, sertés- vagy marhahús a pác miatt lesz porhanyós, ezért több napig érlelhető olajos, mustáros, fűszeres lében. Minél tovább érleled, annál finomabb lesz.

A száraz pácot lehetőleg frissen őrölt, illetve aprított fűszerekből (pl. bors, chili, boróka, fokhagyma) és zöld fűszerekből (pl. kakukkfű, rozmaring, borsikafű) állítsd össze! Sütés előtt dörzsöld be vele a hússzeleteket - ideális vastagságuk kb. 2 cm, így oldalanként 8-10 perc alatt biztosan átsülnek.

Extra: Háromféle grillpác

A megszokottól eltérő, ám különlegesen finom marinádok 1-1 kg húshoz elegendőek. A pácolási idő legalább 30 perc.

Gyömbéres-mézes: Összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Vékonyan felszeletelünk 1 darabka gyömbért, felaprítunk 1 ág indiai citromfüvet és felkarikázunk 1 piros chilipaprikát, majd mindet a páchoz adjuk. Csirke- és pulykahúshoz remek.

Pirospaprikás: Összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk pirospaprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy a fűszerek leülepedjenek. Ezután a leöntött olajat összekeverjük 2 apróra vágott újhagymával meg 1 piros színű paprikával, és 1 tk fehér borssal ízesítjük. Sertésbordához a legfinomabb.

Citromos-zöldfűszeres: Vékonyan felszeletelünk 2 duci gerezd fokhagymát. Lecsipkedjük a leveleket 3-3 ág kakukkfűről és rozmaringról, majd a fűszereket összekeverjük 1/2 citrom levével, 3 ek fehérborral és 2 dl olívaolajjal. Bárányhúshoz, valamint szárnyasokhoz illik.

MME

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: napraforgóolajat, zöldségdarabokat, paradicsompürét, pirospaprikával, meglocsolhatod, felszeletelünk, túlszaporodása, aranyszabályai, sertésbordához, összedolgozunk, rozmaringággal, kertvárosokban, étkezőasztalon, gombnyomással, fogókesztyűre, leülepedjenek, hússzeleteket, összekeverjük, alágyújtástól, szezámolajjal, felforrósodik, legegyszerűbb, felkarikázunk, chilipaprikát, szárnyasokhoz, összekeverünk, pirospaprikás, haldarabokat, rozmaringról, grillezéshez, kenegetéshez, fűszernövény, pulykahúshoz, zöldfűszeres, finomságokat, olívaolajjal, grillezés aranyszabályai, piruló kolbász, faszenes grillsütők, alágyújtástól számítva, elektromos grill, gázgrill szintén, hőmérséklet beállítása, sütésre szánt, fanyársakat sütés, megsült étel, legegyszerűbb sütni, halak mellett, grillezett zöldségek, forgatást hosszú, páclével vagy, parazsat legyezővel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bella István: Zsoltár  Jó éjszakát  Rögtön puha Mézes Krémes  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Naplemente  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Szép estét  Facebookon kaptam  Maradék idő  Jó éjt  Minden gyerek jó.  Szép estét  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Idézetek a barátságról  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  György napra  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ünnepelj csak  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Becsüld meg azt amid van,...  Pillangó  Facebookon kaptam Krisztinától  Az elfogadásnak...  Életművészet  A keserű igazság  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Naplemente  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  György napra  A keserű igazság  Esti kép  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Volt egy...  Föld napja április 22  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szép estét  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A Gömb  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam Krisztinától  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Ébredj  Messziről jött ember  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Ha így haladunk...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata 
Bejegyzés Címkék
grillezés aranyszabályai, piruló kolbász, faszenes grillsütők, alágyújtástól számítva, elektromos grill, gázgrill szintén, hőmérséklet beállítása, sütésre szánt, fanyársakat sütés, megsült étel, legegyszerűbb sütni, halak mellett, grillezett zöldségek, forgatást hosszú, páclével vagy, parazsat legyezővel, vegyszerek veszélyesek, parázsra dobott, nyársakra húzott, karikákra vágott, gombafejeket először, legtöbbször valamilyen, többórás pácolás, egyik legkönnyebb, tenger gyümölcseit, legjobb eredmény, páccal teli, teljes csirkét, páclében tartani, pácból ecsettel, kész sültekhez, pácolt húsok, száraz pácot, megszokottól eltérő, páchoz adjuk, fűszerek leülepedjenek, leöntött olajat, fűszereket összekeverjük, napraforgóolajat, zöldségdarabokat, paradicsompürét, pirospaprikával, meglocsolhatod, felszeletelünk, túlszaporodása, aranyszabályai, sertésbordához, összedolgozunk, rozmaringággal, kertvárosokban, étkezőasztalon, gombnyomással, fogókesztyűre, leülepedjenek, hússzeleteket, összekeverjük, alágyújtástól, szezámolajjal, felforrósodik, legegyszerűbb, felkarikázunk, chilipaprikát, szárnyasokhoz, összekeverünk, pirospaprikás, haldarabokat, rozmaringról, grillezéshez, kenegetéshez, fűszernövény, pulykahúshoz, zöldfűszeres, finomságokat, olívaolajjal, megszokottól, különlegesen, tartalmaznak, lecsipkedjük, gombafejeket, rozsdamentes, nekifoghatsz, bárányhúshoz, tisztíthatót, zöldségeket, szilikonból, fűszerekből, újhagymával, hőmérséklet, halgrillező, oldalanként, legkönnyebb, légmentesen, begyújtható, használható, mindmegette, kakukkfűről, folyamatnak, intenzívebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3214
  • e Hét: 18086
  • e Hónap: 31991
  • e Év: 161698
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.